29 de nov. 2011

pedreres al món

L'arquitectura de cada lloc conforma una part substancial de la totalitat de la seva cultura. Aquesta, ha generat tot un saber associat a ella, encara present avui en dia, determinant la imatge de cada regió. Fins que no arriba la globalització de la construcció (tant en tècniques com en materials), la lectura de l’arquitectura construïda es relaciona directament amb els seus materials d’origen, en molts casos provinents de pedreres.

La recopilació de les pedreres com a arxius històrics de la nostra cultura permet establir les relacions que es generen entre l’origen i el resultat de l’arquitectura que ens emmarca el món que controlem. No és casual que aquest sigui un dels temes principals de la meva tesi, així com tampoc és casual que existeixin paral·lelismes a altres llocs a milers de quilòmetres de Mallorca.

És el cas de na Peggy B. Perazzo, que comparteix aquesta curolla sobre les pedreres d’Estats Units. Des de fa molts anys s’ha dedicat a recopilar les pedreres primer de la seva zona, i finalment, de la resta del país. A la seva pàgina web, elaborada pel seu home (George (Pat) Perazzo), es poden trobar des de fotografies de cada pedrera, com les dades històriques o com els arxius que recopilen les històries de cada explotació.

Un món totalment desconegut, però alhora com si fos aquí mateix!


Bell Marble Quarry, Columbia, Tuolumne County, California, located in the Marble Quarry RV Park  (R) Peggy B. Perazzo