19 de juny 2013

Article / V Seminari Internacional de Recerca en Urbanisme / La memòria d'un paisatge gravat: les pedreres de marès, empremta territorial del paisatge identitari de Mallorca



Els passats 13 i 14 de juny es va celebrar la cinquena edició del Seminari Internacional de Recerca en Urbanisme, organitzat pel Departament d'Urbanisme i Ordenació del Territori de la Universitat Politècnica de Catalunya, l'Instituto del Conourbano de la Universidad Nacional de General Sarmiento i l'Instituto de Arte Americano de la Universidad de Buenos Aires.

Dins de l'apartat de Paisatge vaig tenir la ocasió de presentar un extracte de la tesina de màster presentada  a finals de gener de 2013. L'article en qüestió desenvolupava una de les aproximacions més importants de la meva recerca: la consideració de l'existència d'una component territorial entre les pedreres de marès, fet que dóna lloc al títol del mateix: La memòria d'un paisatge gravat: les pedreres de marès, empremta territorial del paisatge identitari de Mallorca. Aquest article va ser seleccionat per a publicar-se al número especial de la revista IDENTIDADES. Territorio, Cultura, Patrimonio editada pel Laboratori Internacional de Paisatges Culturals del Departament d'Urbanisme i Ordenació del Territori de la Universitat Politècnica de Catalunya.

"Toponimia, geología, cartografía, paisajismo, geografía y arquitectura se funden en 
un bello texto que argumenta la identidad de Mallorca en sus pedreras."
Joaquim Sabaté , editorial de IDENTIDADES nº 4



(extret de: http://hdl.handle.net/2099/13670)



Resum
El procés de posar de manifest les pedreres de marès com un dels paisatges que conformen la identitat i memòria d’una part molt extensa de Mallorca passa per desenvolupar la consideració de l’existència d’un lligam de component territorial entre aquestes pedreres. El desenvolupament de la noció de territorialitat vinculada a les pedreres intenta ser una nova mirada interpretativa d’aquestes, fins ara enteses com a entitats aïllades immerses en una totalitat desconeguda. La lectura, a través del reconeixement de l’evolució en el temps del conjunt de pedreres, es construeix sobre una matriu territorial evolutiva, on les pedreres esdevenen rastres d’aquest procés. La representació d’aquests rastres de diferents estadis temporals provoca la detecció de conjunts de pedreres, presents en gran part de la geografia de l’illa, apuntant a l’existència d’un Territori de Pedreres, determinant d’una percepció d’un nou paisatge que, a través de les pedreres, configura una nova identitat de Mallorca.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada