4 de juny 2014

Conferència / VI Seminari Internacional de Recerca en Urbanisme - Cartografia de la memòria

Plànol de Porto Petro i Cala Llonga, 1891, Instituto Geográfico Nacional
Els propers 16 i 17 de juny a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona es celebrarà el VI Seminari Internacional de Recerca en Urbanisme organitzat pel Departament d’Urbanisme i Ordenació del Territori de la Universitat Politècnica de Catalunya, i el Màster en Planejament Urbà i Regional de la Pontíficia Universidad Javeriana de Bogotà amb la col·laboració de les revistes Registros, Labor e Engenho,

Dins la línia d'Anàlisi i Ordenació del Paisatge, el dematí de dimarts 17 de juny presentaré l'article "Cartografia de la memòria", una de les darreres novetats de la meva recerca. Aquí podeu llegir-ne un breu resum:

El procés de posar de manifest les pedreres de marès com un dels paisatges característics de Mallorca passa per entendre com aquestes han influït en la seva formació. L'objectiu principal de la investigació és la demostració de la hipòtesi originaria de la tesi, la qual entén que les pedreres de marès són configuradores de la identitat de l'illa i, per tant, mereixen ser reconegudes com a components de valor d'aquest territori. El procés de reconeixement del Paisatge de Pedreres en el territori de Mallorca neix de l'anàlisi mitjançant la representació d'aquest cas d'estudi. La memòria, com a element intangible, no es troba present de manera material en el territori, però ha configurat la presència de rastres que en possibiliten la seva lectura. La reconstrucció de la memòria vinculada a les pedreres de marès a partir de la cartografia del procés que les ha originat i de la lectura de les seves traces intangibles serà el que permetrà visualitzar el seu imaginari col·lectiu com a imatge d'aquest paisatge arribant a determinar una identitat alhora reconeguda i pendent de descobrir.


Podeu descarregar el programa complet del Seminari al següent enllaç:
Programa VI Seminari

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada